Gebitsprothese

/Gebitsprothese
Gebitsprothese

Ook voor een gebitsprothese kunt u bij tandartspraktijk Mondzorg Erasmus in Rotterdam terecht. De bekendste protheses zijn het kunstgebit en klikgebit. U heeft er een nodig wanneer het eigen gebit niet meer voldoende functioneert. Ook een tandprothese behoort tot de mogelijkheden en biedt een oplossing voor bijvoorbeeld een afgebroken tand of kies. Bij dit laatste is er vaak sprake van een spoedgeval. Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer of meld u online aan als nieuwe patiënt.

Wanneer u kiest voor de service van Mondzorg Erasmus geniet u de volgende voordelen:

  • Afspraak mogelijk in de avonduren of het weekend
  • Geen wachtlijst
  • Parkeren voor de deur
  • Direct contact bij spoed
  • Een zorgzaam team

Wat is een gebitsprothese?

Wist u dat bijna drie miljoen mensen in Nederland een gebitsprothese hebben? Bij een kunstgebit zuigen de bitjes voor de boven- en onderkaak zich vast in de mond. De protheses worden gemaakt zodat deze passen op de anatomie van de kaken en de mondspieren. Een andere oplossing is een klikgebit. Hierbij worden implantaten geplaatst in de kaken, waarop u de gebitsprothese vastklikt. Ook deze prothese wordt speciaal op maat gemaakt. Om deze reden gaat onze tandtechnicus zeer nauwkeurig te werk, zodat pijn en ongemakken voorkomen worden. Kies daarom voor de kwaliteit en zorg van Mondzorg Erasmus.

De totstandkoming van een kunstgebit

Iedere mond en kaak is anders, daarom vraagt het vervaardigen van een gebitsprothese accurate precisie. Deze precisie begint met een allereerste afdruk met standaardlepels. In het tandtechnisch laboratorium wordt een gipsmodel gemaakt, waarop een individuele lepel wordt vervaardigd. Met de kunststof lepel maakt de tandarts een precisie-afdruk met behulp van siliconen afdrukmateriaal. Deze afdruk bepaalt met name de randen van uw gebit. Ook de beetbepaling is van belang: hoe vallen de kaken op elkaar? De tandarts bespreekt met u welke kleur en vorm uw nieuwe tanden krijgen. Na het verzamelen van al deze informatie kunt u de eerste prothese passen. We passen meerdere malen over meerdere afspraken tot het uiteindelijk resultaat van kunststof vervaardigd kan worden.

Ik had nog maar enkele tanden en kiezen over en kon niet meer kauwen zonder pijn. Uiteindelijk heeft de tandarts van Mondzorg Erasmus mij een nieuw kunstgebit aangemeten. Nog een paar keertjes terugkomen om te passen en inmiddels kan ik weer pijnloos genieten van mijn eten. .- Mevrouw Van den Haas uit Rotterdam

De eerste dagen met een prothese

Een prothese is in eerste instantie wennen, omdat uw mond zich nog aan de pasvorm moet aanpassen. Het kan voor uzelf en anderen ook even wennen zijn omdat uw uiterlijk erdoor verandert. Een gebitsprothese zorgt ervoor dat uw wangen voller zijn, waardoor uw aangezicht in het algeheel verandert. Eten is enigszins onwennig aan het begin. Begin daarom in de eerste dagen met zacht voedsel. Probeer geen stukken af te bijten, maar rustig uw eten los te kauwen. Het kan ook zijn dat u aan het begin slist. Oefen klanken en letters die uw uitspraak bemoeilijken. We adviseren te allen tijde om het kunstgebit of klikgebit in te houden, hoe ongemakkelijk dit in het begin ook is. Dit is de enige manier waarop u aan uw prothese went.

Vergoeding van een gebitsprothese

Tegenwoordig wordt 75% van het tarief van een volledige gebitsprothese vergoed vanuit de basisdekking van uw zorgverzekering. Of u de resterende 25% vergoed krijgt is afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering. De vergoeding vanuit de basisdekking verschilt van eens per vijf tot eens per acht jaar. Voor de nodige reparaties aan uw prothese ontvangt u een vergoeding van 100%. Let er wel op dat voor de basisdekking altijd nog een standaard eigen risico geldt, beginnend bij € 385,- per jaar. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt.

Tips voor het gebruik van uw prothese

  • Aan het begin kan uw gebitsprothese ongemakkelijk zitten. Het kunstgebit zuigt zich aan uw kaken vast, waardoor mogelijk gevoelige zweertjes ontstaan. De tandarts kan uw prothese hier en daar aanpassen, zodat deze drukpunten afnemen. Desondanks went een prothese het snelst als u deze blijft dragen.
  • Een prothese dient net als een natuurlijk gebit schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor geen normale tandpasta’s, maar speciale reinigingsmiddelen. Deze zijn verkrijgbaar bij een drogist of apotheek. Ook uw tandvlees dient u schoon te houden, om ontstekingen te voorkomen. Onze mondhygiënist kan u voorzien van aanvullende hygiënetips.
  • Tot slot dient u ook met een kunstgebit of klikgebit jaarlijks op controle te komen, zodat uw tandarts kan bekijken wat de staat van uw prothese is en of deze tussentijds nog aangepast moet worden.

Maak een afspraak

Overweegt u een gebitsprothese en bent u benieuwd wat Mondzorg Erasmus voor u kan betekenen? Bij vragen kijkt u op onze website onder het tabje informatie. Maak een eerste afspraak via onderstaand contactformulier of bel naar 010 310 5636.