Mondhygiënist

Een mondhygiënist is specialist in het bestrijden en voorkomen van gebitsproblemen, zodat u kunt genieten van een gezonde mond. We adviseren u om uw tandvlees, tanden en kiezen twee keer per jaar grondig te laten reinigen. De mondhygiënisten van Mondzorg Erasmus in Rotterdam stellen samen met u een behandelplan op maat op. Zo behoudt u een sterk gebit en gezond tandvlees.

 • Uitgebreide reiniging van uw tandvlees, tanden en kiezen
 • Behandeling gericht op preventie van gebitsproblemen
 • Persoonlijk behandelplan afgestemd op uw gebit
 • 7 dagen per week geopend

 

Een behandeling bij de mondhygiënist

In eerste instantie is een behandeling bij de mondhygiënist gericht op preventie. Daarnaast voert de mondhygiënist taken uit die gericht zijn op het genezen van uw problemen. Wat deze taken precies zijn, hangt af van uw gebit. Bij Mondzorg Erasmus starten we daarom altijd met het uitvoeren van een mondonderzoek. Op basis van deze bevindingen stellen we een persoonlijk behandelplan op afgestemd op uw gebit, klachten en wensen. Mogelijke behandelingen die een mondhygiënist van Mondzorg Erasmus uitvoert zijn:

 • Volledige gebitsreiniging: verwijderen van aanslag, tandplak en tandsteen
 • Polijsten van kiezen en tanden
 • Behandelen van parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking)
 • Aanbrengen van een laklaag op tanden en kiezen
 • Aanbrengen van fluoride ter preventie
 • Maken van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken
 • Geven van voorlichting en poetsinstructies

Om gebitsproblemen voortaan te voorkomen, informeert de mondhygiënist u uitgebreid over een juiste mondverzorging inclusief poetsinstructies. Hoewel de tandarts u vaak doorverwijst naar de mondhygiënist, kunt u ook zelf de mondhygiënist bezoeken. U heeft geen doorverwijzing nodig. Neem voor het maken van een afspraak contact met ons op of meld u aan als nieuwe patiënt.

Vergoeding en kosten mondhygiënist

Net als alle andere tandheelkundige zorgaanbieders hanteren we de prijslijst die is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. We vinden het belangrijk u goed te informeren over onze tarieven. Daarom vindt u een prijslijst in al onze wachtkamers. U kunt de prijzen ook online bekijken. Een deel van de behandelingen die we uitvoeren, valt onder de basisverzekering. Bij kinderen tot achttien jaar oud worden tandartskosten volledig vergoed, op kronen, bruggen, beugels en implantaten na. Neem voor vragen over uw rekening of onze tarieven gerust contact met ons op.

Bij welke klachten gaat u naar de mondhygiënist?

Wanneer u last heeft van onderstaande klachten is het verstandig om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist.

Tandvleesproblemen

Gezond tandvlees is lichtroze, bloedt niet en ligt strak om de tanden. Helaas kan tandvlees door opgehoopte tandplak gaan ontsteken, waardoor het bloedt bij aanraking of tijdens het poetsen. Vaak gaat dit gepaard met pijn, zwelling en roodheid. De mondhygiënist verwijdert de laag tandplak, zodat het ontstoken tandvlees verholpen kan worden.

Tandvleesontsteking (parodontitis)

Bij parodontitis is er ook sprake van een tandvleesprobleem. Dit gaat echter verder dan alleen een ontsteking aan het tandvlees. De tandvleesontsteking breidt zich bij parodontitis namelijk uit van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. De mondhygiënist verwijdert de tandplak en het tandsteen dat zich in de pocket bevindt (een diepe ruimte tussen een tand en het tandvlees). Belangrijk is dat u na de behandeling dagelijks de tandplak boven het tandvlees verwijdert, zodat de pocket niet opnieuw geïnfecteerd raakt.

Aanslag, tandplak of tandsteen

Om bovenstaande tandvleesproblemen te voorkomen, is het belangrijk om bij aanslag, tandplak of tandsteen tijdig een afspraak in te plannen bij de mondhygiënist.

Gevoelige tanden

Heeft u vaak last van gevoelige tanden? Laat een mondhygiënist naar uw gebit kijken om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen.

Loszittende tanden of kiezen

Er zijn meerdere oorzaken die kunnen zorgen voor loszittende tanden of kiezen. Belangrijk is om hier op tijd mee naar een mondhygiënist te gaan, voordat er meerdere tanden of kiezen volgen.

Een vieze smaak of slechte adem

Een slechte adem of vieze smaak in uw mond kan duiden op een gebitsprobleem. Ervaart u dat u hier regelmatig last van heeft, breng dan een bezoek aan onze praktijk.