Behandelingen

/Behandelingen
Behandelingen

Tandplaque
Goede mondhygiëne is erg belangrijk. Gezond tandvlees is lichtroze, bloedt niet en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque en bloedt bij het aanraken of bij het poetsen. De mondhygiënist verwijdert deze laag en begeleidt u, zodat het ontstoken tandvlees verholpen kan worden. Om opnieuw ontstoken tandvlees te voorkomen, is het belangrijk dat u goed poetst en gebruik maakt van bijvoorbeeld een tandenstoker.

Kaakbot ontsteking
Een kaakbot ontsteking is een ontsteking in de fundering van uw gebit. Dit kan komen door bacteriën, mondhygiëne, roken, stress, erfelijke belasting of door uw algehele gezondheidsstatus. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en uw tanden en kiezen uit kunnen vallen.

Wat doet een mondhygiënist?
Hoewel de behandelingen in de eerste instantie gericht zijn op preventie, voert de mondhygiënist ook taken uit die gericht zijn op het genezen. Wat de taken precies zijn, hangt af van uw gebit. Enkele voorbeelden zijn het uitvoeren van een mondonderzoek, röntgenfoto’s en gebitsafdrukken maken, voorlichting geven, volledige gebitsreiniging, fluoride aanbrengen, vullingen, kiezen en tanden polijsten en het aanbrengen van laklagen op tanden en kiezen.

Hoewel de tandarts u vaak doorverwijst naar de mondhygiënist, kunt u ook zelf de mondhygiënist bezoeken wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees, tandsteen, gevoeligheid voor gaatjes, terugtrekkend tandvlees of loszittende tanden en kiezen. Kinderen tot achttien jaar kunnen kosteloos en zonder verwijzing naar de mondhygiënist.

Cariës ontstaan in uw gebit door bacteriën in tandplaque. Deze bacteriën kunnen de buitenkant van de tanden en kiezen aantasten en zelfs de binnenkant wanneer de bacteriën zich in een gevorderd stadium bevinden. Dit wordt cariës of tandbederf genoemd. Op den duur ontstaan hierdoor vaak gaatjes. Deze gaatjes moeten worden gevuld om pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan. Als opvulling gebruikt de tandarts composiet.

Periodieke controle

De periodieke controle is het meest belangrijke element van tandheelkundige zorg, wat halfjaarlijks met u wordt afgesproken. Tijdens de periodieke controle bij tandarts Noordereiland wordt gekeken naar uw gebit en tandvlees. Indien nodig wordt tandsteen verwijderd. Mochten er problemen geconstateerd worden, dan wordt u verzocht een vervolgafspraak te maken. Ook worden, indien nodig, foto’s van uw gebit gemaakt. Hoe vaak dit zal voorkomen, hangt af van de conditie van uw gebit.

Wortelkanaalbehandeling

Door tandbederf of een lekkende vulling kan het weefsel in de wortel van tanden en kiezen ontstoken raken. Helaas geneest ontstoken tandweefsel niet meer, wat de reden is dat uw tandarts het ontstoken weefsel weg gaat halen door middel van een wortelkanaalbehandeling. De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, welke soms niet nodig is als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt de tandarts één of meerdere röntgenfoto’s, zodat hij een goede controle heeft over het verloop van de behandeling. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Indien de kies verzwakt is, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze manier behandeld is, kan nog een lange tijd mee.

Sealen

Sealen is het afdichten en verzegelen van putjes en groeven in de kiezen. Dit wordt gedaan om gaatjes te voorkomen door middel van een transparante of geelwitte kunststof hars. Sealen gebeurt normaal gesproken kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken.

Facings kunnen het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Of u nou een afgebroken tand wilt laten repareren, verlost wilt worden van een spleetje tussen uw tanden, scheve tanden wilt maskeren of wittere tanden wilt: facings kunnen de oplossing zijn. Een facing is een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein wat op de tand wordt geplakt. Facings worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt, speciaal op maat. Dit is waarom u minstens twee maal naar de tandarts moet, namelijk voor het kiezen van de kleur, het afslijpen van de tand, voor een afdruk van uw gebit en voor het bevestigen van de facing. Doordat het plaatsen van de facing niet pijnlijk is, is een verdoving niet nodig.

Lees meer over facings

Een kunstgebit is een heel proces. Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. De tandarts trekt eerst uw kiezen en pas later uw tanden, zodat u niet zonder tanden rond zult lopen. Tussen het trekken van de tanden en kiezen in zit meestal enkele weken, zodat het tandvlees de gelegenheid krijgt om te genezen en herstellen. Voordat de tandarts de tanden trekt, zal een afdruk van de kaak gemaakt worden en zal u een gipsmodel krijgen, waarop uw kunstgebit gemaakt zal worden. Vervolgens zal gekeken worden of u tevreden bent over de kleur, de vorm en de stand van uw eigen tanden. Hoewel mensen vroeger een tijdje zonder tanden liepen voordat zij een kunstgebit kregen, hoeft dat tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig wordt het kunstgebit direct in uw mond geplaatst als de laatste tanden getrokken zijn, over de verse wonden heen. Wellicht is dit een vreemd idee, maar zo zit het kunstgebit als een soort verband op de wonden. Het kan een tijd duren voordat u bent gewend.

Lees meer over gebitsprotheses

Tanden bleken

Wilt u uw tanden laten bleken? Met een bleekbehandeling kan de tandarts uw tanden witter maken. Onthoud dat de kleur van tanden bij iedereen anders is. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit zowel tandbeen als glazuur. De dikte en de kleur van het tandbeen zijn voornamelijk bepalend voor de kleur en is erfelijk bepaald. Het glazuur van de tanden is zo goed als doorzichtig, maar hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen, wat de reden is dat zij vaak geler zijn. Het drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan de tanden donkerder maken door de kleurstoffen die in de tandplak gaan dringen. Naarmate u ouder wordt, wordt de glazuurlaag dunner door slijtage en de gaat de vorming van tandbeen altijd door. Dit maakt uw tanden donkerder. Er zijn verschillende bleekmethoden. Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst beoordelen of bleken voor u zinvol is en welke methode geschikt is voor uw gebit, omdat onveilig tanden bleken uw gebit kan beschadigen. Verkleuringen als gevolg van ziekte of medicijnen vragen ook om een speciale behandeling.

Indien bleken niet de beste oplossing voor u is, kunnen facings wellicht een oplossing zijn. Vaak is bleken sowieso geen geschikte methode als u vullingen in uw voortanden heeft.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Doordat een behandeling voor een kroon of brug ingewikkelder is dan voor een gewone vulling, komt u enkele keren bij uw tandarts terug.  Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm van uw tanden en kiezen zo precies mogelijk. Een kroon is een vastgelijmde metalen of porseleinen kapje dat precies over uw afgeslepen tand of kies past. De tand of kies zal dankzij de kroon zijn oorspronkelijke functie en vorm weer terugkrijgen. Een brug wordt gemaakt ter vervanging van uw tanden of kiezen en zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen kiezen of tanden aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tanden of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een dummy. Een dummy is een brug tussendeel, welke bestaat uit één of meer kunsttanden die op de plaats van de open ruimte komen. Een brug kan ook helpen voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of groeien. Wanneer tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de kaak in de richting van de open ruimte groeien.

Esthetische tandheelkunde

Onder esthetische tandheelkunde wordt onder andere facings verstaan. Facings kunnen het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Of u nou een afgebroken tand wilt laten repareren, verlost wilt worden van een spleetje tussen uw tanden, scheve tanden wilt maskeren of wittere tanden wilt: facings kunnen de oplossing zijn. Een facing is een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein wat op de tand wordt geplakt. Facings worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt, speciaal op maat. Dit is waarom u minstens twee maal naar de tandarts moet, namelijk voor het kiezen van de kleur, het afslijpen van de tand, voor een afdruk van uw gebit en voor het bevestigen van de facing. Doordat het plaatsen van de facing niet pijnlijk is, is een verdoving niet nodig.  Voor het kiezen van de kleur wordt een kleurenstaal gebruikt.

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst en wordt voorzien van een brug, kroon, klikgebit, plaat-, of frameprothese. Een implantaat is nodig om een ontbrekende tand- of kieswortel te vervangen. Het gat van de ontbrekende tand- of kieswortel moet opgevuld worden om te voorkomen dat de tanden eromheen scheef gaan staan. Om een implantaat te plaatsen, is voldoende kaakbot nodig. Dankzij de verdoving doet het plaatsen van een implantaat geen pijn en eventuele napijn zal na een paar dagen weer over zijn. Dankzij regelmatige controles en goede mondhygiëne gaan implantaten lang mee.

Orthodontie

Indien een beugel nodig is, stelt de orthodontist van tevoren een behandelplan op waarin het behandeltermijn staat. Ieder gebit reageert echter anders op een beugelbehandeling, waardoor de behandeling langer kan duren. Daarnaast zijn ook de medewerking van de patiënt en het doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen van invloed op de duur van de behandeling. Indien bekwaam, mag een tandarts zelf een beugel plaatsen. Een beugel is niet alleen nodig wanneer tanden ver naar voren of scheef staan, maar ook wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen of wanneer er te weinig ruimte is in het gebit.

Een spalk achter de tanden is nodig om eventuele veranderingen in het gebit te voorkomen na de beugelbehandeling. Dit went snel en wanneer het goed schoongehouden wordt, zorgt het niet voor extra kans op cariës. De tandarts kan het draadje periodiek controleren.

Botox®

Botox® wordt gebruikt om de spieractiviteit te verminderen en wordt zowel medisch als cosmetisch toegepast. Vaak wordt Botox® gebruikt tegen rimpels, die veroorzaakt worden door bepaalde spiertjes in het gelaat. Door kleine hoeveelheden Botox® te injecteren, verslappen deze spiertjes en zullen de rimpels verminderen. Na een Botox® behandeling merken de meeste patiënten het verschil al na enkele dagen. Na drie maanden kan een eventuele vervolgbehandeling genomen worden.

Fillers

Fillers maken de huid gladder, contouren van het gezicht ronder en lippen voller. Fillers zijn voornamelijk geschikt voor de verbetering van specifieke gebieden in het gezicht. Door fillers aan te brengen op de jukbeenderen, kaken of kin, is het zelfs mogelijk om een mooie facelift te krijgen. Een voordeel van fillers is de korte hersteltijd. Vrijwel direct na de behandeling kunnen de dagelijkse bezigheden hervat worden en is verbetering zichtbaar. De gemiddelde werkingsduur van fillers is 9 tot 15 maanden. Hierna kan de behandeling herhaald worden.