Angst voor de tandarts

/Angst voor de tandarts
Angst voor de tandarts

Tandartsangst is een van de meest voorkomende fobieën van Nederland. Niet voor niets is tandartspraktijk Mondzorg Erasmus hier dan ook op ingesteld. Angstige patiënten krijgen bij ons extra tijd en aandacht tijdens de behandeling. Daarnaast weten de tandartsen van Mondzorg Erasmus hoe met angstige patiënten om te gaan. Staat u nog niet bij ons ingeschreven? Ook nieuwe patiënten zijn welkom bij ons. We maken als eerste een controle-afspraak om te kijken wat uw wensen zijn en wat de staat van uw gebit is, alvorens u een behandeling ondergaat. Bij onze tandartspraktijk in Rotterdam kunt u rekenen op:

  • Geen wachtlijst
  • Open in weekend en avonden op afspraak
  • Behandelingen afgestemd op angstige patiënten
  • Pijnloze behandelingen

Angst voor de tandarts

Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen heeft weleens last van tandartsangst. Men heeft al snel het gevoel van controleverlies. Dat is goed voor te stellen, omdat u zich in de tandartsstoel kwetsbaar opstelt. Tandartsangst ontstaat vaak al op vroege leeftijd. Dit is mogelijk aangeleerd, doordat de mensen in uw directe omgeving vroeger ook al last hadden van tandartsangst. Het kan ook zijn dat u in het verleden een nare ervaring heeft gehad, waardoor u nu niet meer naar de tandarts durft te gaan. Een andere belangrijke oorzaak is schaamte voor het gebit. Door nalatigheid kan het gebit dusdanig verslechterd zijn, dat patiënten een tandartsbezoek als een hoge drempel ervaren. In dergelijke omstandigheden biedt een tandarts die ervaren is met angstige patiënten uitkomst.

Ik durfde lange tijd niet voluit te lachen. Van jongs af aan had ik mezelf al aangeleerd om mijn hand voor mijn mond te houden tijdens het lachen. Naarmate ik ouder werd begon ik me er steeds meer aan te storen. Mondzorg Erasmus heeft me in Rotterdam gerust kunnen stellen tijdens een eerste afspraak. De behandelingen zijn pijnloos verlopen en na jaren durf ik weer te glimlachen, zonder mijn hand voor mijn mond te houden! - Diderik van IJsselen uit Rotterdam

Verdoving tegen angst

Bij Mondzorg Erasmus zijn er meerdere mogelijkheden om angstige patiënten alsnog te behandelen. U kunt hier ook nadrukkelijk naar vragen. Afhankelijk van wat er uit de intake komt, doet de tandarts een voorstel voor een behandeling. Bij angst voor pijn passen we in principe te allen tijde verdovende middelen toe. Dit is mogelijk in de vorm van plaatselijke verdoving, zoals bij het vullen van een gaatje. Een andere optie is lachgas. Dit zorgt ervoor dat u ietwat bedwelmd raakt, waardoor u meer ontspannen de behandeling ondergaat. Tot slot is volledige narcose een optie. Dit passen we toe onder extreme omstandigheden. Soms biedt dit een oplossing, zodat u geen gevaar voor uzelf bent gedurende de behandeling.

Een tandarts voor angstige patiënten

Angst voor de tandarts is een kwaal die uw tandarts serieus dient nemen. Het speelt zich niet alleen af bij kinderen, maar ook veel onder volwassenen. Omdat het vaak zijn oorsprong in de kinderjaren heeft, is het belangrijk dat u van jongs af aan bij een betrouwbare tandarts terecht kunt, die ervaring heeft met angstige patiënten. Stimuleer daarom ook uw eigen kinderen om van jongs af aan kennis te maken met onze deskundige tandartsen.

Tips tegen tandartsangst

  • Uit ervaring is gebleken dat angst voor de tandarts afneemt naarmate u een vertrouwensband opbouwt met uw tandarts. Dit lukt enkel wanneer uw tandarts aandachtig naar uw wensen luistert en geduldig en vriendelijk is. We nemen daarom ook tijdens de eerste afspraak ruim de tijd om kennis met u te maken.
  • Bedenk wat u ontspant. U kunt bijvoorbeeld ook uw eigen muziek meenemen en één of beide oordopjes indoen tijdens een behandeling.
  • Vraag aan uw tandarts hoe de behandeling stap voor stap zal verlopen. Op deze manier weet u wanneer hij of zij bijvoorbeeld welk hulpmiddel gebruikt, zodat u een gevoel van controle terugkrijgt en niet verrast wordt.

Uw zorgverzekeraar

In het algemeen geldt dat u voor de meeste behandelingen vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoeding ontvangt. Vraag bij uw zorgverzekeraar na hoe u verzekerd bent en wat u voor welke behandelingen wel of niet vergoed krijgt. In principe gelden voor een controle-afspraak of behandeling bij een tandarts gespecialiseerd in angstige patiënten dezelfde tarieven als bij een reguliere tandarts. De tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Neem contact op met Mondzorg Erasmus

Heeft u nog vragen over onze diensten of bent u angstig voor de tandarts, maar wilt u de stap wagen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kunt u kijken of u een klik heeft met een van onze tandartsen die gespecialiseerd zijn in angstige patiënten. Vul hiervoor onderstaand formulier in of bel naar 010 310 5636.